21.- 22.10.2017 Gåsgrundet ja ensimmäiset pakkaset

Säätiedotus antoi ymmärtää, että voisi tulla viileää mutta aurinkoista viikonloppuna. Hesari peloittelee jo ensi viikon lumisateista.

Hmm.. tuumasin. Pojalla oli viikonloppuna kahdet kaverisynttärit sovittuna. Hmmm.. Tuumasin edelleen. Periaatteessa se voisi onnistua, mietin äänettömänä. Vaimo taisi tämän kuitenkin jo kuulla, joten parempi vain ajatella se ääneen. Mitä jos mentäisiin vähän purjehtimaan ja saareen yöksi.

Nopea suunnitelma valmiiksi ja esittely perheelle. Vaihtoehdoista Gåsgrundet meni paremmin kaupaksi tuttuna ja suojaisana paikkana; vastaan Söderskärin pohjoistuulelle suojaton kivipohjainen lahdenpoukama. Aikataulu sijoittui kaksien eri kaverisynttäreiden väliin. Lähtö siis lauantaina kello 14.00 kun ensimmäiset ovat ohitse ja takaisin piti olla sunnuntaina ennen kello 15.00. Selkeää.

Tahdoin tehdä tästä mahdollisesti kauden viimeisestä kauniin sään purjehduksesta miellyttävän kokemuksen joten raijjasin “lomavarustuksen” takaisin veneen kyytiin. Lomavarustus oli ollut siis loppukauden kisojen vuoksi pois kyydistä turhan painon vuoksi. Tuntui hullulta. Muut vetelivät pressuja nostettujen veneiden päälle. Eivät olisi varmaan uskoneet, että täysi autolastillinen purjehdusvarusteita oli menossa veneeseen, eikä sieltä poispäin.

Kauppareissu, vene valmiiksi, poika synttäreiltä kyytiin, köydet irti ja menoksi.

Menomatkalla oli upea ilma ja kevyttä myötätuulta. Spinnu oli kuitenkin kiireessä jäänyt tallille ja genaakkeri pusseineen sai luvan toimia pojan makuupussina keulakannella. Eli mentiin siis isolla koneen avustaessa noin 2ms tuulessa. Oli kuitenkin tarkoitus ehtiä perille ja syödä ennen pimeää.

Vaikka matkalla ei muita veneitä näkynytkään niin Gåsgrundetissa oli kuitenkin päiväveneilijöitä, sekä noin viisi yöpyjää lähtenyt nauttimaan kelistä ja merestä. Poijjupaikka löytyi kuitenkin. Olisihan se nyt ollut kumma jos ei olisi löytynyt.

Ruokavarusteet mukaan ja saarenpoikki patikoimaan kauniille grillikatokselle. Olin ajatellutkin, että tuossa kohtaa näemme auringonlaskun nätisti ruokaa syödessämme.

Ilta tuli ja vene oli kodikkaasti wallaksen lämmittämä. Ulkona alkoi olla jäätävää; kirjaimellisesti. Luin pojalle Topeliuksen satuja Valtteri pojan pulmista Lunkentus leluvenettä uittaessa. Juotiin iltateetä ja syötiin hyvää levainin leipää. Oli kodikasta ja vene lämpeni edelleen. Poika meni nukkumaan keulakajuuttaan ja me jäimme Jonnan kanssa katsomaan iPadilta elokuvaa.

Myöhemmin menin katsomaan miltä ulkona näyttää ja yllätyin. Tuuli oli yltynyt noin 5-7ms ja ilmassa oli todella sankka usva. Usva vihmoi vauhdilla fikkarinvalossa, näytti vähän joltain semmoiselta tähtiensota warp speed efektiltä. Kun fikkarin sammutti niin oli todella aavemaisen synkkää. Vain muutamat valot muista veneistä sankan usvan sumentama. Uff.. äkkiä takaisin lämpimään ja turvalliseen veneeseen.

Aamu koitti kauniin auringonnousun kera. Oli ensimmäinen kunnon pakkasaamu tänä syksynä. Poika oli todella innoissaan kun löysi jäätyneitä vesilätäköitä kävelyretkellä. Nähtiin kahdeksan joutsenta, oikeasti, ja yksi jänis. Jänis jo toista kertaa, olikohan sama. Oli todella hieno tunnelma. Palasi oman lapsuuden ensipakkasaamut mieleen. Kalliot liukkaana, parin millin jääkerros lätäköissä. Hanskat märkänä jään kanssa leikkimisestä. Kuuraa kasveissa ja ruska. Aijjai!

Takaisin purjehdittiin yhdellä tiukalla halssilla mukavasti noin 4-6ms pohjoistuulessa.

Ari purjehti tänään Messinan salmesta läpi Rolex Middlesea racessa Aegir veneellä ja Volvo Ocean race starttasi Alicantesta Lissaboniin.

img_3661

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s